btw

Als ondernemer bent u btw-plichtig. Dit houdt in dat u de omzetbelasting over uw verkochte producten afdraagt aan de Belastingdienst. De btw over uw inkopen mag u terugvorderen. Waarom is dit en hoe werkt dit precies?

Toegevoegde waarde

BTW staat voor Belasting over Toegevoegde Waarde. In de winkel zien we vaak een eindproduct. Voordat dit product zijn huidige vorm kreeg heeft het al een heel productieproces doorlopen. Over elke stap in dit proces wordt een waarde aan het product toegevoegd. Over die waardes wordt belasting betaald. Deze belasting wordt door de Belastingdienst geïnd wanneer de eindgebruiker het product koopt. De ondernemer moet de btw die de consument uiteindelijk heeft betaald afdragen.

Doorgeefluik Belastingdienst

De btw heeft geen invloed op uw omzet. U rekent namelijk altijd met de bedragen exclusief btw. De btw die u op uw verkochte product of dienst rekent moet u doorspelen naar de Belastingdienst. Wanneer u zelf een product of dienst inkoopt kunt u deze btw terugvorderen van de Belastingdienst. Dit heet ook wel aftrek van voorbelasting. Eigenlijk fungeert u als ondernemer als tussenpersoon voor de Belastingdienst.

Hoge of lage btw

Bedrijven en ondernemers hanteren het liefst een lage btw. Op die manier kunnen ze hun producten zo laag mogelijk aan de consument aanbieden. De overheid daarentegen is gebaat bij een hoge btw. Er wordt dan meer belasting geïncasseerd.

Welke tarieven

De tarieven zijn gebaseerd op de Europese richtlijnen. In Nederland gelden er drie btw-tarieven.

  • 0% – Nultarief en geldt voor exportproducten
  • 6% – Verlaagd tarief en geldt voor eerste levensbehoeften, zoals voedsel, agrarische goederen, geneesmiddelen, gas en olie. Maar dit tarief geldt ook voor de kapper, kunst, reparaties van kleding, cultuur, openbaar vervoer en recreatie
  • 21% – Algemeen tarief en geldt voor bijna alle producten en diensten

Ook zijn er goederen en diensten vrijgesteld van omzetbelasting, denk hierbij aan ziekenhuizen, kansspelen, fondsen, verzekeringen, journalistiek, onderwijs en sportclubs.

Kleine ondernemersregeling

Wanneer u in een jaar minder dan € 1883 aan btw moet betalen komt u in aanmerking voor korting op het btw-bedrag. Wanneer u in een jaar zelfs minder dan € 1345 aan btw moet betalen wordt dit bedrag kwijtgescholden. Er hoeft dan helemaal geen btw te worden betaald, dit heet ook wel de kleine ondernemersregeling.

Let dus op met aankopen doen aan het einde van het jaar of in het begin van het nieuwe jaar. Wellicht komt u met die laatste aankoop aan het einde van het jaar net wel in aanmerking voor de kleine ondernemersregeling en zonder die aankoop niet. Het is dan verstandiger om niet te wachten met de aankoop. U kunt dit door uw boekhouder laten uitrekenen.

Voorkom een boete!

De aangifte omzetbelasting moet altijd voor het einde van de aangiftemaand binnen zijn bij de Belastingdienst. Dit geldt ook voor de eventuele betaling die u moet doen. Bent u te laat met de aangifte en/of de eventuele betaling? Dan kunt u een boete verwachten. Deze zijn niet mals, namelijk enkele duizenden euro’s. Zelfs kleine ondernemers kunnen een boete van 5000,- euro verwachten. Voorkom dit door de deadlines in uw agenda te zetten. Of besteed dit uit aan een boekhouder.