Er zijn vele soorten verzekeringen en vaak zijn Nederlanders al snel over- of onderverzekerd. Welke verzekeringen zijn handig of misschien wel verplicht voor u als ondernemer?

In de meeste gevallen is een verzekering geen verplichting, maar een keuze. U kunt zich hiermee indekken voor het geval er schade ontstaat. Dit kan zijn door diefstal of brand of misschien wel schade die u onbewust zelf aanricht.

We bespreken in eerste instantie alleen de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en de inboedelverzekering.

Bedrijfsaansprakelijkheid
Deze verzekering dekt schade die u, of uw werknemer, onbewust aanricht. Deze schade heeft in principe niets met de uitvoering van uw beroep te maken. Denk hierbij aan het omstoten van een dure vaas, bij een klant door een bureaustoel zakken of een glas water over de laptop van uw werknemer stoten. In al deze gevallen veroorzaakt u onbedoeld schade, zonder dat dit iets afdoet aan uw kwaliteiten als ondernemer.
Het komt relatief weinig voor, maar als u schade veroorzaakt wilt u er daarna niet te lang meer bij stil moeten staan. U vergoedt de vaas, de bureaustoel of de laptop en gaat verder met wat u graag doet: ondernemen!

Soms gaat het echter om grotere bedragen. Door een hoge en onvoorziene kostenpost kan uw bedrijf in moeilijkheden komen. Want waar haalt u zo snel dat enorme bedrag vandaan? Daarvoor is de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Juist omdat de kans klein is dat je een miljoenenschade maakt, is de premie laag. Voor ongeveer 100 euro per jaar kunt u zich al tegen een relatief groot bedrag verzekeren. En dat geeft een hele prettige zekerheid, vooral als u vaak bij klanten op bezoek gaat. Op deze manier hoeft een voorval dat uit de hand loopt niet meteen het faillissement voor een klein bedrijf te betekenen.

Inboedelverzekering
Wanneer u een bedrijfspand heeft is een inboedelverzekering een logische zet. We raden dit vooral aan, wanneer u dure spullen of machines heeft staan. Met de inboedel verzekert u alles wat er in het pand staat en tevens verhuisbaar is.

Of u een inboedelverzekering moet nemen is afhankelijk van uw bedrijf. Zo is een winkelpand met een grote inventaris afhankelijk van de inboedel. Na een brand kan de zaak al snel sluiten, omdat de huidige liquide middelen soms zelfs lager zijn dan de aanwezige inboedel. Een klein bedrijfje heeft minder snel een inboedelverzekering nodig. Wanneer u als ondernemer alleen een laptop en een printer heeft dan kunt u de schade na een brand makkelijk zelf dragen. De totale verzekering is dan vaak duurder dan het kopen van een nieuwe laptop.

Let op: de inboedelverzekering dekt alleen schade van buitenaf! Brandschade veroorzaakt door een eigen fout of inbraak zonder inbraakschade wordt meestal niet gedekt.

Ook dekt de verzekering alleen de dagwaarde. Werk je op een oude computer? Dan is een verzekering wellicht niet nodig, omdat de dagwaarde van de computer weinig meer waard is. Werk je veel met dure machines of apparaten? Dan is een inboedelverzekering zeker aan te raden. De meeste ondernemers hebben echter een kantoorruimte met alleen een laptop, bureau, kasten, een printer en een radio. In dat geval is een inboedelverzekering overbodig, omdat de dagwaarde van de spullen relatief laag is.